Bahan bahan untuk 35-40 biji:
- 1/2kg Tepung gandum
- 1/2 cawan Minyak masak
- 1 cawan Air
- Secubit Garam
- 8 biji Kentang
- 1 biji bawang merah
- 8 tangkai cili
- 1 sudu serbuk kari
- 1 sudu bilis kisar
- Air
Cara buat inti:
1. Kopek kentang dan potong dadu
2.
Kisar bawang, cili kering, bilis
3.
Tumis bahan kisar hingga naik bau
4.
Masukkan serbuk kari dan tumis seketika
5.
Masukkan kentang dan air sehinga paras kentang terendam
6.
Masuk bahan perasa; garam, ajinomoto, gula secukup
7.
Masak sehingga inti kering dan masukkan ke dalam bekas
Untuk tepung pula:
1.
Masukkan tepung ke dalam bekas besar
2.
Tuang minyak ke dalam tepung dan gaul rata
3.
Tuang air bercampur garam yang dah dilarutkan
4. Uli sampai jadi doh
5. Gelek tepung dalam mesen penggelek/ rolling pin
6. Letak inti dan tekap guna penekap atau kelim
7. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng.
Tips nak dapat karipap yang rangupnya tahan
lama, mula mula nak kena goreng karipap dalam minyak panas gunakan api yang
besar sampai tepung sedikit keras, lepastu perlahankan api supaya karipap tu
masak sampai dalam. Proses goreng ni ambil masa yang lama sikit sampailah
karipap jadi golden brown. Toskan dan sedia dimakan.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment