NUFFNANG ADS

Thursday, 5 February 2015

KARIPAP KENTANG





Bahan bahan untuk 35-40 biji:
  • 1/2kg Tepung gandum
  • 1/2 cawan Minyak masak
  • 1 cawan Air
  • Secubit Garam
  • 8 biji Kentang
  • 1 biji bawang merah
  • 8 tangkai cili
  • 1 sudu serbuk kari
  • 1 sudu bilis kisar
  • Air



Cara buat inti:

1. Kopek kentang dan potong dadu




2.   Kisar bawang, cili kering, bilis
3.   Tumis bahan kisar hingga naik bau
4.   Masukkan serbuk kari dan tumis seketika
5.   Masukkan kentang dan air sehinga paras kentang terendam



6.   Masuk bahan perasa; garam, ajinomoto, gula secukup
7.   Masak sehingga inti kering dan masukkan ke dalam bekas






Untuk tepung pula:

1.    Masukkan tepung ke dalam bekas besar
2.   Tuang minyak ke dalam tepung dan gaul rata
3.   Tuang air bercampur garam yang dah dilarutkan
4.    Uli sampai jadi doh
5.    Gelek tepung dalam mesen penggelek/ rolling pin
6.    Letak inti dan tekap guna penekap atau kelim


7.    Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng.

Tips nak dapat karipap yang rangupnya tahan lama, mula mula nak kena goreng karipap dalam minyak panas gunakan api yang besar sampai tepung sedikit keras, lepastu perlahankan api supaya karipap tu masak sampai dalam. Proses goreng ni ambil masa yang lama sikit sampailah karipap jadi golden brown. Toskan dan sedia dimakan.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment