1 peket pasta penne rigate - optional
500 gm mozzarella cheese
Sos pasta:
Dada ayam sebagai perencah
2 biji bawang besar
8 tangkai lada kering
3 biji tomato/ secawan tomato puree
1 tbs lada hitam
3/4 cawan sos cili
Minyak untuk menumis
Garam dan gula sebagai perasa
Sos cheese putih:
1/2 cawan minyak masak
4 sudu besar tepung gandum
6 cawan air/ susu segar
1 sudu besar lada hitam kisar
3 keping cheesdale atau 1/2 cawan Cheddar cheese
Secubit dried basil leaves- tak letak pun takpe
Garam, secukupnya
Cara
cara merebus pasta
1.
Didihkan air bercampur garam dan minyak
2.
Masukkan pasta dan biarkan di atas api
selama 10 minit
3.
Tos, bilas menggunakan air paip dan
keringkan
Cara
untuk membuat kuah pasta
1.
Kisar bawang, lada kering, tomato bersama
sama
2.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan
tumis campuran yang telah dikisar sehingga pecah minyak
3.
Masukkan ayam, lada hitam, sos cili, garam,
gula dan tumis lagi sehingga ayam masak
4.
Kemudian masukkan pasta yang telah
dikeringkan dan gaul bersama sehingga sebati
5.
Matikan api dan ketepikan
Cara
untuk membuat sos cheese putih
1.
Panaskan minyak masak di dalam kuali dan
kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi perang
2.
Masukkan air ke dalam kuali dan kacau
sehingga sos menjadi pekat
3.
Jangan gunakan api besar supaya sos tak
hangus
4.
Masukkan seasoning; garam, lada hitam
kisar, sedikit daun basil kering dan gaul
5.
Masukkan cheese dan gaul sehingga cheese
cair
6.
Matikan api
Cara
melapiskan pasta
1.
Sediakan loyang pembakar yang telah di
ratakan minyak/ butter
2.
Tuangkan sos cheese putih sebagai lapisan
pertama
3.
Kemudian masukkan pasta dan tabur cheese
mozarella
4.
Ulang proses sehingga habis
5.
Taburkan sedikit oregano dan parsley sebagai
hiasan - optional
6.
Bakar pada suhu 200° selama 10 minit
7.
Angkat dan hidang
No comments:
Post a Comment