NUFFNANG ADS

Tuesday, 10 March 2015

BAKED PENNE RIGATE 'N' CHEESE


penne

Bahan bahan

1 peket pasta penne rigate - optional
500 gm mozzarella cheese

Sos pasta:
Dada ayam sebagai perencah
2 biji bawang besar
8 tangkai lada kering
3 biji tomato/ secawan tomato puree
1 tbs lada hitam
3/4 cawan sos cili
Minyak untuk menumis
Garam dan gula sebagai perasa

Sos cheese putih:
1/2 cawan minyak masak
4 sudu besar tepung gandum
6 cawan air/ susu segar
1 sudu besar lada hitam kisar
3 keping cheesdale atau 1/2 cawan Cheddar cheese
Secubit dried basil leaves-  tak letak pun takpe
Garam, secukupnya

Cara cara merebus pasta



1.    Didihkan air bercampur garam dan minyak
2.   Masukkan pasta dan biarkan di atas api selama 10 minit
3.   Tos, bilas menggunakan air paip dan keringkan

Cara untuk membuat kuah pasta

1.    Kisar bawang, lada kering, tomato bersama sama
2.   Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis campuran yang telah dikisar sehingga pecah minyak
3.   Masukkan ayam, lada hitam, sos cili, garam, gula dan tumis lagi sehingga ayam masak


4.   Kemudian masukkan pasta yang telah dikeringkan dan gaul bersama sehingga sebati


5.   Matikan api dan ketepikan

Cara untuk membuat sos cheese putih



1.    Panaskan minyak masak di dalam kuali dan kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi perang
2.   Masukkan air ke dalam kuali dan kacau sehingga sos menjadi pekat
3.   Jangan gunakan api besar supaya sos tak hangus
4.   Masukkan seasoning; garam, lada hitam kisar, sedikit daun basil kering dan gaul
5.   Masukkan cheese dan gaul sehingga cheese cair
6.   Matikan api

Cara melapiskan pasta

1.    Sediakan loyang pembakar yang telah di ratakan minyak/ butter
2.   Tuangkan sos cheese putih sebagai lapisan pertama


3.   Kemudian masukkan pasta dan tabur cheese mozarella
4.   Ulang proses sehingga habis
5.   Taburkan sedikit oregano dan parsley sebagai hiasan - optional


6.   Bakar pada suhu 200° selama 10 minit


7.   Angkat dan hidang


No comments:

Post a Comment