NUFFNANG ADS

Saturday, 21 March 2015

SAMBAL GORENG UDANG



Bahan bahan

5 keping tempe – potong dadu
5 biji kentang   - belah 4 dan hiris tipis
Sebiji bawang besar - hiris
Segenggam ikan bilis
8 tangkai lada kering - dikisar
10 ekor udang
Gula, garam, serbuk perasa
Minyak masak

Cara

1.     Gorengkan kentang, tempe dan ikan bilis sehingga masak/ garing dan toskan


2.    Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak untuk menumis
3.    Masukkan bawang hiris dan tumis hingga naik bau
4.    Kemudian masukkan lada kisar dan tumis sehingga pecah minyak
5.    Letak garam, gula dan serbuk perasa mengikut citarasa dan gaul rata sehingga tumisan menjadi merah pekat


6.    Masukkan semua udang, kentang, tempe dan ikan bilis ke dalam kuali
7.    Gaul rata dan setelah udang masak, sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment