Bahan bahan
5 keping tempe – potong dadu
5 biji kentang
- belah 4 dan hiris tipis
Sebiji bawang besar - hiris
Segenggam ikan bilis
8 tangkai lada kering - dikisar
10 ekor udang
Gula, garam, serbuk perasa
Minyak masak
Cara
1.
Gorengkan kentang, tempe dan ikan bilis
sehingga masak/ garing dan toskan
2.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak
untuk menumis
3.
Masukkan bawang hiris dan tumis hingga naik
bau
4.
Kemudian masukkan lada kisar dan tumis
sehingga pecah minyak
5.
Letak garam, gula dan serbuk perasa
mengikut citarasa dan gaul rata sehingga tumisan menjadi merah pekat
6.
Masukkan semua udang, kentang, tempe dan ikan
bilis ke dalam kuali
7.
Gaul rata dan setelah udang masak, sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment