NUFFNANG ADS

Tuesday, 10 March 2015

CHICKEN CHOPPED BURGER WITH MUSHROOM SAUCE




Bahan bahan

Roti burger
Timun, salad, tomato
Mayonis

Chicken chopped
3 ketul ayam bhg thigh – optional
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
3 cawan serbuk roti
Minyak untuk menggoreng
Garam, ajinomoto, black pepper

Sos cendawan
2 peket Sup cendawan instant
4 sudu besar sos black pepper/ 4 sb sos tiram + 1 sb lada hitam
400ml air
Garam, 

Cara cara memasak ayam

1.    Basuh dan buang tulang ayam dan leperkan menjadi kepingan ayam
2.    Lumurkan ayam dengan garam, ajinomoto dan lada hitam kisar
3.    Salut ayam kedalam tepung gandum satu persatu
4.    Celupkan ayam ke dalam telur satu persatu
5.    Masukkan ayam ke dalam serbuk roti satu persatu
6.    Goreng sehingga masak dan ketepikan



Cara cara membuat sos cendawan



1.    Rebus air sehingga mendidih dan masukkan sup cendawan instant dan gaul
2.    Masukkan sos tiram dan lada hitam kisar
3.    Gaul sehingga sos menjadi pekat
4.    Boleh tambah sedikit kicap untuk mendapatkan warna yang sedikit gelap
5.    Selepas mendidih matikan api

Cara melapis burger

1.    Belah roti, sapukan sedikit marjerin dan layur di atas api
2.    Letakkan roti di atas pinggan, letak salad, timun, bawang dan tomato
3.    Boleh letakkan sedikit coleslaw – optional (resepi di sini)
4.    Letakkan sekeping cheesedale -  optional
5.    Letakkan ayam di bahagian atas
6.    Tuangkan sos cendawan
7.    Paipkan sedikit mayonis dan tutup roti
8.    Hidangkan

No comments:

Post a Comment