Bahan
bahan
Roti burger
Timun, salad, tomato
Mayonis
Chicken
chopped
3 ketul ayam bhg thigh – optional
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
3 cawan serbuk roti
Minyak untuk menggoreng
Garam, ajinomoto, black pepper
Sos
cendawan
2 peket Sup cendawan instant
4 sudu besar sos black pepper/ 4 sb sos tiram + 1
sb lada hitam
400ml air
Garam,
Cara
cara memasak ayam
1. Basuh
dan buang tulang ayam dan leperkan menjadi kepingan ayam
2. Lumurkan
ayam dengan garam, ajinomoto dan lada hitam kisar
3. Salut
ayam kedalam tepung gandum satu persatu
4. Celupkan
ayam ke dalam telur satu persatu
5. Masukkan
ayam ke dalam serbuk roti satu persatu
6. Goreng
sehingga masak dan ketepikan
Cara
cara membuat sos cendawan
1. Rebus
air sehingga mendidih dan masukkan sup cendawan instant dan gaul
2. Masukkan
sos tiram dan lada hitam kisar
3. Gaul
sehingga sos menjadi pekat
4. Boleh
tambah sedikit kicap untuk mendapatkan warna yang sedikit gelap
5. Selepas
mendidih matikan api
Cara
melapis burger
1. Belah
roti, sapukan sedikit marjerin dan layur di atas api
2. Letakkan
roti di atas pinggan, letak salad, timun, bawang dan tomato
3. Boleh
letakkan sedikit coleslaw – optional (resepi di sini)
4. Letakkan
sekeping cheesedale - optional
5. Letakkan
ayam di bahagian atas
6. Tuangkan
sos cendawan
7. Paipkan
sedikit mayonis dan tutup roti
8. Hidangkan
No comments:
Post a Comment