Bahan-bahan (30 biji)
1/2 kg tepung gandum
1 ½ cawan air
Garam
7 sb gula
15gram yis basah
1/4 cawan minyak masak
Gula aising/ gula blend
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1.
Sediakan bekas besar
2.
Masukkan air, garam, gula dan yis,
gaul sebati
Ini rupa yis basah |
3.
Masukkan tepung dan uli sehingga
menjadi doh
4.
Masukkan minyak dan uli doh hingga
rata
5.
Ratakan tepung sekeliling doh dan rehatkan doh 5minit
6.
Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang
disukai - letak sedikit minyak di tangan dan dulang supaya tepung tak melekat
7.
Biarkan doh mengembang kira-kira 20minit
8.
Panaskan minyak dan mula
menggoreng
9.
Cucuk tengah-tengah donat guna jari untuk
buat lubang dan masukkan ke dalam kuali
10.
Angkat bila donat perang keemasan
11.
Salut donat bersama gula dan hidangkan
12. Hidang donat semasa masih panas
No comments:
Post a Comment