NUFFNANG ADS

Sunday, 24 May 2015

DONAT GEBU



Bahan-bahan (30 biji)

1/2 kg tepung gandum
1 ½ cawan air
Garam
7 sb gula
15gram yis basah
1/4 cawan minyak masak
Gula aising/ gula blend
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1.        Sediakan bekas besar
2.      Masukkan air, garam, gula dan yis, gaul sebati

Ini rupa yis basah


3.      Masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh




4.      Masukkan minyak dan uli doh hingga rata


5.      Ratakan tepung sekeliling doh dan rehatkan doh 5minit
6.      Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang disukai - letak sedikit minyak di tangan dan dulang supaya tepung tak melekat 


7.       Biarkan doh mengembang kira-kira 20minit 
8.      Panaskan minyak dan mula menggoreng
9.      Cucuk tengah-tengah donat guna jari untuk buat lubang dan masukkan ke dalam kuali


10.    Angkat bila donat perang keemasan 


11.      Salut donat bersama gula dan hidangkan


12. Hidang donat semasa masih panas

No comments:

Post a Comment