100 gm Dada ayam – dipotong dadu
Secawan Tepung gandum
1 biji Putih telur
Timun, lobak merah, bawang, cili besar –
dipotong dadu
4sb Sos plum
1/4 cawan air
1 sb tepung ubi
Garam, gula, ajinomoto
Cara-cara
1.
Gaulkan ayam bersama
telur, kunyit garam dan ajinomoto
2.
Salutkan ayam ke dalam
tepung gandum dan ramas untuk dapat tepung yang berkerinting
3.
Goreng dalam minyak
panas dan ketepikan
4.
Seterusnya masukkan
semua sayur, sos plum dan perasa ke dalam kuali
5.
Masukkan air, gaul rata,
hidupkan api dan biarkan sos mendidih
6.
Setelah mendidih
masukkan tepung ubi yang telah di bancuh dengan air ke dalam kuali secara
perlahan-lahan supaya sos tidak berketul
7.
Biarkan mendidih sekali
lagi dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment