NUFFNANG ADS

Tuesday, 15 September 2015

SEAFOOD CARBONARA


Bahan-bahan (7 orang makan)

1 bungkus spagetthi
2 tin sos carbonara
1 cawan air
1 biji bawang besar- hiris nipis
2 biji bawang putih- hiris nipis
Sotong secukupnya
Udang secukupnya – buang kulit
Bebola secukupnya
1 tin Cendawan butang
Cili api
Daun parsley/ daun sup – hiasan

Cara-cara

1.     Didihkan air dan rebus spagetthi selama 10 minit/ lembut, tos dan letakkan sedikit butter untuk elak pasta melekat, ketepikan
2.    Celurkan udang dan sotong, ketepikan



3.    Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi
4.    Masukkan sos carbonara, air, udang, sotong, bebola dan cendawan, biarkan mendidih- kalau kuah masih pekat boleh tambah air sedikit demi sedikit



5.    Masukkan sedikit cili potong



6.    Boleh tambahkan sedikit garam kalau kurang masin
7.    Tabur sedikit daun parsley/ daun sup sebelum dihidang






No comments:

Post a Comment