NUFFNANG ADS

Sunday, 7 June 2015

AYAM GORENG CRUNCHY


Bahan-bahan


Ayam:
  Seekor ayam – saya guna whole leg
  Garam, serbuk perasa, serbuk kunyit, black pepper

Tepung :
  5 cawan tepung gandum
  1 sb Garam
  1 sb  Serbuk perasa
  1 sb Serbuk cili
  1sb Black pepper
  2  biji  putih telur
  Air secukupnya – anggaran 1/2 cawan
 
1.  Ratakan garam, serbuk perasa, serbuk kunyit, black pepper kepada ayam dan ketepikan


2.  Masukkan semua bahan tepung kecuali telur dan air ke dalam plastik


3.  Ikat plastik guna getah dan goncang sebatian tepung hingga rata


4.  Ambil bekas besar dan masukkan 3 sudu besar sebatian tepung tadi


5.  Masukkan air dan telur untuk dijadikan batter, gaul sebati
6.  Panaskan minyak yang banyak dan secukupnya  untuk deep fry
7.  Celupkan ayam ke dalam batter dan masukkan ke dalam tepung



8.  Ramas ramas ayam yang bersalut tepung supaya tepung/ ayam nampak berkerinting bila siap digoreng



9.  Selepas disalut tepung terus masukkan ke dalam minyak panas. - Jangan dibiarkan bersalut terlalu lama. Seelok-eloknya bila nak masukkan ayam ke dalam minyak panas baru salut ayam ke dalam tepung supaya tepung tak terlalu tebal .


10.Tempoh menggoreng kira-kira 15 minit sekali gorengan depends on saiz ayam dan kebesaran api dapur.
11.Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment