NUFFNANG ADS

Tuesday, 2 June 2015

KERABU PELAM



Bahan-bahan

2 biji pelam muda
Segenggam bilis – goreng tepung
Segenggam kacang tanah – goreng
10 biji cili api
1/2 biji bawang besar
1/2 biji limau nipis
Sedikit garam
3 sb gula

Cara-cara

1.        Parutkan pelam didalam bekas besar - saya tak buang kulit


2.      Tumbuk bawang sehingga halus menggunakan lesung batu


3.      Tambahkan kacang tanah dan tumbuk bersama bawang tadi
4.      Masukkan cili api dan tumbuk sehingga cili pecah, bukan lumat
5.      Perahkan limau nipis dalam lesung, masukkan garam dan gula. Gaul rata


6.      Masukkan bahan tadi ke dalam pelam yang telah diparut dan gaul rata


7.       Masukkan ikan bilis goreng dan gaul lagi




8.      Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment