Bahan-bahan
Inti:
3
cawan kelapa parut
5 sb
gula pasir
Sedikit
garam
2 sb air
Sehelai daun pandan
Sehelai daun pandan
1 sb tepung gandum
Bancuhan
tepung:
500ml
air
2 ½ cawan
tepung gandum
Sedikit
garam
Pewarna
hijau
2 sb minyak masak
Cara-cara
1. Masukkan kesemua
bahan inti dalam bekas dan gaul rata
2. Masukkan dalam
kuali dan masak guna api yang kecil. –
kalau api besar kena sentiasa kacau supaya tak hangus
3. Untuk tepung
pula, masukkan semua bahan ke dalam bekas besar dan gaul sebati kecuali minyak
masak - saya skip
4. Masukkan sebatian dalam blender dan blend sampai halus
5. Tuang dalam
bekas besar dan masukkan minyak masak dan gaul rata
6. Panaskan pan
dan masukkan satu senduk bancuhan dan ratakan sekeliling pan
7. Masak sebelah
bahagian sahaja dan angkat bila dah masak
8. Letakkan inti
dan gulung sehingga menjadi kuih ketayap
9. Sedia untuk
dihidang
No comments:
Post a Comment